İçeriğe geç

Fıkıhta Mütekavvim Ne Demek

Fıkıhta mütekavvim nedir?

Hanefiler, Mütekavim kavramını “Şeriat açısından yararlanmaya hak kazanılmış şey” olarak tanımlamaktadırlar. Buna göre Hanefi mezhebine göre hak ve menfaatler, maddi bir varlığa sahip olmadıkları için mal sayılmamalı ve akitlere konu olmamalıdır.

Gayrı mütekavvim mal ne demek?

Gereksiz mallar: Bunlar şeriat tarafından kullanımı yasaklanmış mallardır. Hukuki sonuç: Zarar halinde tazminat ödeme zorunluluğu yoktur.

Mubah mal ne demek?

Sahibinin mülkiyetle ilişkisi açısından mallar üç gruba ayrılabilir: sahipsiz mallar, özel mallar ve kamusal mallar. a) İzin verilen mallar. Bunlar mülkiyet hakkı olmayan, talep edilmeyen mallardır.

Müsakat ne demek fıkıh?

Sözlükte “bir hayvan veya bitkiye su vermek” anlamına gelen saky kökünden türeyen müsâkāt kelimesi, bir bağ veya bahçe sahibi ile bakım ve sulaması ile ilgilenen işletmeci arasında, elde edilecek ürünü belirli bir oranda bölüştürmek için yapılan fıkıhî bir sözleşmedir.

Madum mal ne demek?

Teoloji ve felsefede “varoluş” teriminin zıttı olarak kullanılan bir terim. Tanrı’nın gerçekliğinin zihnin dışında var olduğunu ve var olmamasının düşünülemez olduğunu belirten bir sıfat. Mantık ve felsefede varoluş veya devamlılık anlamına gelen terim.

Fıkıhta müçtehit ne demek?

Müçtehit Arapça bir terimdir. İslam’da, bir konu hakkında mevcut delilleri inceleyerek karar veren din adamlarına verilen isimdir.

Kavaidi ne demek?

Kavâid, sözlükte; esas, kural, yasa ve temel/esas anlamlarına gelen kaide kelimesinin çoğul halidir. Bu kelime teknik olarak; “özlü ifadelerle belirginleştirilmiş ve kapsamına giren olayların hükümlerini genel olarak belirten evrensel (genel) hükümler” olarak tanımlanmıştır7.

Hidane ne demek islamda?

Hidane, çocukların ve gençlerin bakımı, korunması ve eğitimini içeren bir kavramdır. Hidane, İslam hukukunda özel bir terimdir. Medeni hukuktaki karşılığı, çocuk koruma ve velayeti olarak tanımlanabilir. Evlilik var olduğu sürece, çocuğun bakımı ve korunması aile ortamında gerçekleşir.

Taşınmaz mal ne demektir?

Madde 7 – Gayrimenkuller; Arsa, bağ, bahçe, arsa, orman, ağıl, mesken, dükkân, fabrika ve otel gibi teklife bağlı her türlü arazi, bina ve madenlerdir. Taşınmaz mal sahibi olan kimse, üstündeki ve altındaki arazinin de sahibidir.

Müstegallat ne demek?

Taşınır ve taşınmaz mallardan, özellikle vakıf mallarından elde edilen geliri ifade eden hukuki bir terim.

Zevil erham nedir?

Sözlükte “birbirlerine rahim veya soy bağıyla bağlı olanlar” anlamına gelen zevi’l-erhâm (tekili zü’r-rahim / zî-rahim) bileşiği, İslam miras hukukunda Ashab-ı Ferâiz ve Asaba gruplarına dahil olmayan kan hısımlarını ifade eder.

Mendup ne demek?

Mustahab (veya Mustahab), “sevilen, hayranlık duyulan” anlamına gelen bir İslam dini terimidir. Adab ve Mendub olarak da adlandırılır. Efâl-i mükellefin’den gelir. İslam’da, yapıldığında iyi işler olarak kabul edilen ve yapılmadığında günah olmayan eylemleri ifade eder.

Müfarakat ne demek fıkıh?

İsim. Ayrılık. Bir yere gitmek ve ayrılmak.

Muzaraa akdi ne demek?

Sözlükte “tohum atmak, tahıl ekmek” anlamına gelen zer’ kökünden türeyen muzaraa kelimesi, bir fıkıh terimi olarak, toprak sahibi ile işçi arasında tohumu ekme ve ürünü belli bir oranda paylaşmayı öngören tarımsal ortaklık sözleşmesini ifade eder.

Vedia akdi nedir?

Emanet verenin, emanet alan tarafa bir taşınır malı bedelsiz olarak emanet etmesi ve emanet alan tarafın da bu malı talep üzerine iade etmeyi üstlenmesi ile yapılan sözleşmeye emanet sözleşmesi (saklama sözleşmesi – depozito) denir.

Müşterek ne demek fıkıh?

Fıkıhta “ortak” kelimesi, her biri farklı bağlamlarda birden fazla anlamı olan kelimeleri ifade eden bir terimdir.

Mülaane ne demek fıkıh?

Bir erkek karısının zina ettiğini veya doğan çocuğun zina ürünü olduğunu iddia ederse ve bunu dört şahitle ispat edemezse, kendisi ve karısı hâkim önünde birbirlerine özel yemin ederler. Buna Liân veya Mülâane denir.

Fıkıhta istihraç nedir?

Sözlükte “özet” anlamına gelen istihraç kelimesi, “başka kaynaklardan kendisine ulaşan bütün hadisleri bir hadis kitabında nakleden yazar” anlamına gelir. Bu hadislerin toplandığı kitaba Müstahrec, bu eseri yazan yazara da Müstahric denir.

Fıkıhta azîmet ne demek?

Bu, başlangıçta her yerde ve her zaman bütün mükellefler için meşru kılınan orijinal hükümlerin “devamlılığı”dır; bazı durumlarda, insanların mazeretleri temelinde ve onları sıkıntıdan kurtarmak için meşru kılınan muafiyetlere “ruhsat” denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Sınırsız Escort