Evin balkonu ortak alan mıdır?
Balkonlar ortak alan değildir ve Yargıtay’ın bu konuda bir kararı yoktur.
Balkon gider borusu kime aittir?
Bir gider borusu tıkanıklığından kim sorumludur? Tıkanıklık veya sızıntı binanın giderindeyse ancak sorun yalnızca dairenizi etkiliyorsa, sorumluluk tüm daireye aittir. Çünkü bina hattında bir iyileştirme süreci gerekir. Bu süreç, ortak bir alan olduğu için tüm binanın sorumluluğundadır.
Balkon kapalı alan sayılır mı?
Yargıtay, balkonun kapatılmasının ortak alana müdahale teşkil ettiğini vurguladı. Bu nedenle, daire sahiplerinin beşte dördünün yazılı onayı varsa balkonun kapatılmasının yasal olduğunu belirtti.
Balkon su gideri ortak alan mıdır?
Hayır, balkon tamiri yaygın bir maliyet faktörü değildir. Balkonlar her daire sahibinin özel alanları olduğundan, bunları tamir etmenin maliyeti daire sahibi tarafından karşılanmalıdır.
Balkon özel alan mıdır?
a) Dairelerden ayrı kullanımı mümkün olmadığından balkon, kömürlük, garaj, asansör boşluğu ve benzeri yerler genellikle net alan hesabına dahil edilir.
Birinci kat balkon altı kime aittir?
Bazı yönetim planlarında balkon alanları ortak alan olarak belirlenmiş olup, daire maliklerinin ortak malıdır. Diğer yönetim planlarında ise balkon katları bağımsız bölüm olarak belirlenmiş olup, ilgili bağımsız bölümün malikinin malıdır.
Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?
Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kat maliklerinin kaç oyu gerekiyor? Madde 19’a göre kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler iptal edilebilir.
Apartman önü kime aittir?
“Çalışma istasyonlarının önündeki açık yeşil alan, apartman binasının veya mülkün ortak alanıdır. İş müşterileri için masa, sandalye kurarak veya kış bahçesi oluşturarak tek başına kullanım mümkün değildir,” diyor kat mülkiyeti. Yasaya göre, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, daire sahipleri ortak alanları ve tesisleri mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
Kat mülkiyeti kanununa göre ortak alanlar nelerdir?
Kat mülkiyeti hukukuna göre ortak alanlar, bağımsız bölüm olmayan ve korunma ve kullanım ihtiyaçlarımızı karşılamak için tasarlanmış alanlardır. Örneğin, ortak alanlar sütun, bahçe, kömürlük, garaj ve otopark gibi alanlar olarak tanımlanır.
Balkon net alana girer mi?
Net metrekare, evin duvarları içinde kullanılabilen ve süpürülebilen gerçek toplam alanı ifade eder. Net metrekare, mutfak, banyo ve balkon ve teras alanlarını içerir.
Balkonu eve dahil etmek yasal mı?
Yargıtay’ın bu konuda verdiği emsal niteliğindeki bir karar, evinin balkon ve terasını mekana entegre etmek isteyen kat maliklerini çileden çıkaracak. Zira karara göre, bu uygulamanın hayata geçirilmesi için söz konusu binadaki tüm daire maliklerinin onayı gerekiyor.
Balkonu pimapen ile kapatmak yasak mı?
Kapatılması halinde, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması ve taşıyıcı elemanların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi şartıyla camla balkonun kapatılmasının hukuka aykırı olmadığına karar verilmiştir.
Gider borusu tıkanıklığı kimin sorumluluğundadır?
Mülk sahibi, tıkanıklık durumunda kendi giderlerini korumak zorundadır. Özel kanalizasyon sistemine sahip bir mülkte, sorumluluk da mülk sahibine aittir. Giderde hasar olması durumunda, bozuk gideri onarmak da mülk sahibinin sorumluluğundadır. Mülk sahibi, tıkanıklık durumunda kendi masraflarını karşılamak zorundadır. Özel kanalizasyon sistemine sahip bir mülkte, sorumluluk da mülk sahibine aittir. Giderde hasar olması durumunda, bozuk gideri onarmak da mülk sahibine aittir.
Balkon gideri nereye bağlıdır?
Binanın yağmur suyunun nereye bağlandığı sorusunu detaylı bir şekilde cevaplayalım. Çatıya döşenen borular binanın tabanına indirilir. Balkon giderleri de bu borulara bağlanır. Yani çatıdan zemine yağmur suyunun tahliyesi için etkili bir sistem oluşturulur.
Kat mülkiyeti kanunu 41 madde nedir?
Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu yükümlülüğe ilişkin tutumunu sürekli olarak denetler ve haklı sebeplerle her zaman değiştirebilir.
Balkonu eve dahil etmek yasal mı?
Yargıtay’ın bu konuda verdiği emsal niteliğindeki bir karar, evinin balkon ve terasını mekana entegre etmek isteyen kat maliklerini çileden çıkaracak. Zira karara göre, bu uygulamanın hayata geçirilmesi için söz konusu binadaki tüm daire maliklerinin onayı gerekiyor.
Bir binada ortak alanlar nerelerdir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ortak alanlar nelerdir? Ortak alanlar; temeller, ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, destekler ve taşıyıcı sisteme dahil olan tüm yerleri kapsar.
Binanın dış duvarları ortak alan mıdır?
Ortak alanlar ve yer hakları Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde ortak alanların konusunun sözleşme ile belirlenebileceği ve ana gayrimenkulün ana duvarları, avluları, çatıları, bacaları ve genel çatı terasları gibi yerlerin her halükarda bu alanın içinde yer alacağı hükme bağlanmıştır.
Evimizdeki ortak kullanım alanları nelerdir?
Yaygın kullanım alanları: Taşıyıcı sistemi oluşturan temeller ve ana duvarlar. Genel giriş kapıları. Giriş holleri.