İçeriğe geç

Peymane Ne Demek Etimoloji

Peymane ne demek?

Peymane kelimesi cam anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılmasa da birçok alanda karşımıza çıkan bir kelimedir. Anlamı açısından değerlendirilen Peymane kelimesi cam anlamına gelen önemli kelimelerden biridir.

Tasavvufta Peymane ne demek?

Cam, içki bardağı anlamına gelir; kadeh, ritl, peymâne, piyale, sâgar, sağrak, ayak, hail kelimeleriyle aynı anlamı taşır.

Peyman hangi dilde?

peyman – İngilizce Sözlük. Farsça paymān پیمان “1. “Ölçü, standart, 2. anlaşma, yemin” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime Orta Farsça padmān veya patmān “ölçü” kelimesinden türemiştir.

Pera ne demek etimoloji?

Pera, karşı taraf, diğer taraf anlamına gelir. Latince Petra kelimesinden türemiştir. Sağlam ve güçlü bir kişiyi temsil eder. Pera isminin bir diğer anlamı da peri olarak bilinir.

Peyman Türkçesi ne?

Anlamı: Peyman kelimesi genellikle yemin veya söz verme anlamında kullanılır.

Peyman Osmanlıca ne demek?

Peyman kelimesi Osmanlıca bir kelime olarak ifade edilebilir. Peyman kelimesi; Yemin altında verilen söz, güçlü, kuvvetli bağ anlamına gelen bir kelime olarak da bilinir. Türkçede “peyman” kelimesi ölçü ve tartı anlamına gelir.

Mahiyye ne demek?

Farsçada ay anlamına gelen mah kelimesinin sonuna Arapça -iyye eki getirilerek oluşturulan mahiyye bileşiği, “aylık, aylık” anlamına gelir. Geçici olarak sadece Ramazan ayında kurulduğu için bu adı almıştır.

Kolmaş ne demek?

Yunus bazen kendini kolmaş (geveze) bazen de keleci (toplumsal) olarak görür.

Tasavvufta aşk şarabı ne demek?

Mevlana’da ilahi aşkın vecdi, şarabın sebep olduğu sarhoşluğa benzer. Onun kadehindeki şarap şüphesiz aşk şarabıdır. Bütün bunların amacı mutlak olan Allah’tır.

Peyman israil mi?

Peyman Kuruyemiş A.Ş., Eskişehir merkezli bir gıda şirketidir. Şirket, 1995 yılında Eskişehir’de üç Eskişehirli aile tarafından kurulmuş olup kuruyemiş üretimi yapmaktadır. Daha sonra Esas Holding’de çalışırken 2016-2022 yılları arasında Bridgepoint Group’un bir parçası olarak ticari faaliyetlerine devam etmiştir.

Peyman adının menası nedir?

Peyman, Farsça kökenli bir isimdir ve “sözleşme, anlaşma, söz” anlamına gelir. İsim olarak kullanıldığında, sözünü tutan, güvenilir ve sadık bir adam olma niteliklerini vurgulayabilir.

Ahd ı Peyman ne demek?

Osmanlı Türkçesi عهد و پیمان‎ (ahd ü peymân) kelimesinden bir alıntıdır. Bu Osmanlı Türkçesi kelimesi, Arapça عَهْد‎ (ʿahd, “söz, yemin”) ve Farsça ڀيمان‎ (peymân, “söz, yemin”) kelimelerinden oluşan bir Farsça cümle ile ortaya çıkmıştır.

Umay nedir ne anlama gelir?

Umay (veya Umay; Eski Türkçe: 𐰆𐰢𐰖; Kazakça: Ұмай aна, Umay ana; Rusça: Ума́й / Ымай, Umáj / Ymaj, Türkçe: Umay (Ana)), Türk mitolojisinde ve Tengricilik’te doğurganlık tanrıçasıdır ve dolayısıyla kadınların, annelerin ve çocukların tanrıçasıdır. Umay, çeşitli diğer dinlerde görülen yeryüzünün ana tanrıçalarına benzemektedir.

Arya ismi ne anlama gelir?

“Arya” kelimesi Farsçada “asil, asil” anlamına gelir. Bu anlam, ismi taşıyan kişilerin asalet, zarafet ve karakterlerinde güçlü bir tutum olduğu izlenimini verir.

Vera ismi ne anlama gelir?

Sözlükte “kaçınma, sakınma, tereddüt etme” anlamlarına gelen “vera” kelimesi, “günah olup olmadığı şüpheli, yasak olan şeylerden özenle kaçınmak, helal ve mübah olan şeylerin bir kısmından da uzak durmak” anlamında bir terim olarak kullanılmaktadır.

Peymançe ne demek?

Bektaşilikte duanın, yere eğilip secde etmek yerine saygı gösteren bir şekilde ayakta durmak ve sadece başı öne eğmek anlamına geldiğine inanılır. Bu duruşa “peymançe” de denir.

Gülzar ne demek?

Türkiye’de kadın ismi olarak kullanılan Gulzar, gül bahçesi anlamına gelir. Bu kelime Türkçeye çevrilirken, “l” ve “z” harfleri arasındaki ünlü oluşumu nedeniyle “i” harfi eklenmiştir. Gazellerde Gulzar, sevgilinin ikamet ettiği yeri belirtir. Sevgili bir gül bahçesi iken, sevgili o bahçeye ulaşmaya çalışan bir bülbüldür.

Mestane gözlü ne demek?

1.

Divan edebiyatında kadeh ne anlama gelir?

Divan şiirinin metafor ve hayal gücünde önemli yer tutan unsurlar arasında “sıvı içecekleri içmeye yarayan, belli bir biçimde veya nesneden yapılmış kap” olarak tanımlanan kadeh de vardır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Whatsappın Başka Bir Cihazda Açık Olduğunu Nasıl Anlarız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir